Супер-плод, дар от боговете!

Нони /Morinda citrifolia/

Традиционните лекари в Хавай и Полинезия са използвали плода Нони в продължение на векове за да лекуват или предотвратяват различни заболявания. Заради изключителните му имунозащитни свойства го наричат “Кралица на плодовете”, „Древният аспирин” и „Полинезийски пеницилин”.

Количество:
- +
27.00 лв.

Описание на продукта

pdfУведомление Нони.pdf1.26 MB

Популярността на Morinda citrifolia като хранителна добавка, хранителна функционална съставка или като подобрител на физическото здраве, се увеличава непрекъснато в целия свят. M. citrifolia съдържа фитохимикали, които притежават антибактериални, антивирусни, противогъбични, антитуморни, антихелминтни, аналгетични, хипотензивни, антивъзпалителни, болкоуспокояващи и имуно-усилващи ефекти.

Нони има изключително богат химичен състав.

Почти 200 фитовещества са идентифицирани и изолирани от различни части на М. citrifoliа включително:алкалоиди, танини, сапонини, флавоноиди, иридоиди, лигнани,стероли, кумаринови производни, витамини, антрахинонови вещества. Една от най-важните активни молекули е алкалоида проксеронин, който в Нони се съдържа в големи количества. Проксеронинът е прекурсор на ксеронина, в който той се превръща в черния дроб. Ксеронинът е жизненоважен за организма, тъй като неговото наличие е задължително за правилното нагъване и сформиране на четвъртичната структура на редица ензими и хормони, за да преминат те в активирана молекула. Тъй като тези протеини имат различни функции в рамките на клетките, това обяснява защо приемът на екстракт от Нон, предизвиква такъв невероятно широк спектър от физиологични реакции. Ксеронинът и проксеронинът имат антидепресивно действие. Тези вещества усилват отделянето на ендорфин, чието действие се изразява в потискане на болката и подобряване на настроението. Ксеронинът участва в противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителните му способности срещу бактерии и вируси. В плода на М. citrifolia се съдържат и множество фенолни съединения, включително: дамнакантал, скополатин, мориндон, ализарин, аукубин, нордамнакантал, рубиадин. Трябва да се знае,че химическия състав и концентрацията на активни вещества, зависят както от съответната част на растението, от която са изолирани, така иот страната на произход и периода на плододаване.

Плодовете на Нони са богати на: микроелементи- манган, мед, молибден,кобалт, калий, сяра, калций, фосфор; аминокиселини - глутамат, аланин, аргинин, глицин, цистеин, метионин, тирозин, фенилаланин, лизин, треонин, серин, валин, изолевцин, левцин, аспартат и хистидин.

tablica
Резюме на химическите структури на M. citrifolia и най-честите фармакологично активни съставки.

 

Какво прави ежедневният прием на НОНИ за нас:

Набавя голяма част от ежедневната необходимост на организма от аминокиселини и минерали и полезни фитонутриенти.

Подпомага развитието на мускули, кости и стави и възпрепятства дегенерацията им.

Стимулира клетъчната регенирация, повлиява процеса на апоптоза и забавя процеса на стареене.

Балансира психичното здраве и настроението.

Силно изразен антиоксидант.

Засилва имунната система.

Функционално контролира кетъчното деление, може да играе роля в превенцията на рака.

Изразеното адаптогенно действие, помага за адаптиране на организма при преумора и стрес.

Антибактериални и антимикотични ефекти.

Противовъзпалително и болкоуспокояващ ефект.

Противоалергични ефекти.

Благоприятно повлиява при храносмилателни проблеми.

Енергизира тялото.

Повлиява качеството на съня.

Повлиява хормоналния дисбаланс и работата на ензимите.

Традиционно нони се прилага при алергия, артрит, астма, болки (включително главоболие), наднормено тегло, депресия, диабет тип І и ІІ, при недостиг на енергия, при менструални проблеми, изграждане на мускули, инсулт, множествена склероза, за общо тонизиране, при храносмилателни проблеми, при проблеми с бъбреците, проблеми със сърцето, отказване от тютюнопушене, при рак, подобрява съня, повишава сексуалноста, при стрес, високо кръвно налягане и др.

 

Nutraforyou NONI 60 бр. веган капсули
/стандартизиран екстракт по 12%-полизахариди/
500 mg
На кого препоръчваме прием на Nutraforyou NONI капсули:

На всеки, като антиоксидантна подкрепа

На всеки, който се храни нередовно и непълноценно

На хора, подложени на висок жизнен интензитет и постоянен стрес

На хора, които лесно се уморяват, често боледуват или такива, които трябва да се възстановят след боледуване

На активни и пасивни пушачи, на редовно консумиращите алкохол, на живеещите в големи замърсени градове

На предпочитащите 100% натурални хранителни добавки, без стабилизатори и консерванти

На вегани и вегетарианци


Фармакологични дейности и терапевтични индикации на нони-плод са свързани с ясни научни доказателства чрез ин витро, ин виво изследвания или клинични проучвания.

Антимикробна активност на екстракт от плод нони е оценена в ин витро тест върху широк спектър от организми, включително следните: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Escherichia coli, Vibrio harveyi, Klebsiella pneumonia, Shigella flexneri, Salmonella paratyphi A, Aeromonas hydrophila, Vibrio cholera, Chromobacterium violaceum, and Enterococcus faecalis. Тази активност се дължи на иридоидите: по-специално диацетиласпиерулоцидната и асперулоцидната киселина,акубин, ализарин и скополатин.

Противогъбични свойства на екстракт от плодове са тествани в ин витро анализ на различни гъбички включително Candida albicans, Aspergillus niger, Trichophyton mentagrophytes, Penicillium species, Fusarium species, Aspergillus umigates, Rhizopus species, Aspergillus flavus и Mucor species. Въпреки факта, че ин витро резултати за антибактериални и противогъбични активности са обещаващи, допълнителни проучвания ин виво и клинични изследвания са силно препоръчителни за използване на нони и конкретизиране на различни начини на употреба.

M. citrifolia показа антиоксидантна активност на 2.8 и 1.4 пъти по-висока от витамин С и пикногенол. Тази антиоксидантна сила се приравнява на тази на препоръчителната дневна дажба ресвиратрол. Плодове на нони са като естествен антипигментиращ агент, чрез повлияване на ензима тирозиназа, отговорен за контролиране на производството на меланин. Наличието на лигнаните : americanol А, americanin а, americanoic киселина, morindolin и isoprincepin инхибират окисляването на ниска плътност липопротеин (LDL).

Други ин витро изследвания препоръчват екстракт от плод нони като високо ефективна природна добавка против затлъстяване тъй като инхибира липопротеин липаза. Освен това, екстракт от плод таитянско нони е в състояние да намали затлъстяването, свързано с инсулинова резистентност, чрез инхибиране на реактивни кислородни молекули и митохондриално увреждане.

Други изследвания върху мишки, изучават механизма на натрупване на мастни депа, наблюдават значително намаляване на общия холестерол и триглицеридите ( ТС), липопротеини с ниска плътност - холестерол, атерогенния индекс и съотношението ТС / HDL. Хепатозащитни ефекти на M. citrifolia се дължат също на антиоксидантни ефекти.

Антивъзпалителната активност се открива чрез измерване на преките инхибиторни активности на циклооксигеназа (СОХ) -1 и (СОХ)-2.

Проучване на екстракт от плод на нони показа намаляване на индуциран карагенан оток при плъхове, разкривайки силен противовъзпалителен ефект, сравним с този на нестероидни противовъзпалителни средства, такива като ацетилсалицилова киселина, индометацин и целекоксиб, но без странични ефекти.

Анти-артритни ефекти са наблюдавани при орално прилагане на екстракт на артритни плъхове и показва зависимо от дозата значително намаляване на оток, артритен индекс, вторични увреждания, мононуклеарни инфилтрации. Подобни промени се записват, чрез прилагане на индометацин, освен за намаляване на средните лезии. Анти-артритна активност се предполага, че се дължи на наличието на флавоноиди и феноли.

M. citrifolia притежава редица химични компоненти с противораков ефект. Полизахаридите спират метастази чрез дестабилизиране на взаимодействието между гликозаминогликан и някои протеини, докато дамнакантала инхибира образуването на тумори или чрез намеса в нивата на Ras генно активиране или чрез увеличаване на апоптозата в клетки на дебелото черво. Ализарин има антиангиогенен ефект чрез блокиране на кръвообращението на злокачествени тумори. Лимонен предотвратява рак на млечната жлеза, черния дроб и рак на белия дроб чрез стимулиране на тимусната жлеза да секретират повече Т клетки, които унищожават клетките на карцинома. Последно, но не с по-малко значение, урзолова киселина инхибира растежа на раковите клетки и индуцира апоптоза чрез модулиране на имунния процес на тялото.

Клинични проучвания са доказали анти-хистаминовите ефекти на кварцетина и скополамина, на което се дължи, повлияването на кожни обриви при прием на екстракт от нони.

В различни изследвания на животни се оценява хипогликемичната активност на на екстракт от нони, сравнен с ефекта на редица хипоглекемични лекарства, като глибенкламид, алоксан, дексаметазон, розиглитазон. Наблюдавани са силно хипоглекимични свойства на екстракта от нони. Въз основа на данните са направени заключения, че те са свързани със способността да модулират транскрипционни фактори (FoxO1), да регулират процеса на глюконеогенеза и стимулиращ ефект върху бета-клетки да секретират повече инсулин.

Екстракт от плодове съдържаща рутин, скополатин и кверцетин са показали положителни ефектина усилване на паметта. Механизмът на действие се смята, че е чрез инхибиране на ацетилхолинестераза активност и подобряване на церебралната циркулация.

Ксеронинът и проксеронинът имат антидепресивно действие. Тези вещества заедно с аминокиселината триптофан, повлияват работата на епифизата като усилват отделянето на ендорфин, чието действие се изразява в потискане на болката и подобряване на настроението. По този начин спомага за регулиране промяната в настроението, цикъла на заспиване и събуждане и има антидепресивен ефект.

При клинични проучвания с воден екстракт в ин виво проучвания се съобщава за гастроезофагиални противовъзпалителни ефекти при плъхове при редица с възможни механизми за намаляване на образуването на остри стомашни поражения,чрез блокиране на хранопровод обратен рефлукс и действащ като антисекреторен агент, подобен на ранитидин и лансопразол.

Антиеметичната активност на М. citrifolia е наблюдавана при рандомизирано двойно сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване на 100 пациенти с висок риск от постоперативно гадене и повръщане (PONV), тяхната възраст е била 18-65-годишна възраст. Резултатите показват, че пациенти, които получават M. citrifolia имали значително по-малко гадене през първите 6 часа в сравнение с плацебо групата.

В ин витро биоанализ на ксантин оксидаза (ХО) инхибиране ефекти разкри екстракт от нони има дозо зависими антиподагрозни и антихиперурицемични ефекти.

Активността на повишаване на имунитета се съобщава в ин виво изследване върху мишки, което предполага, че M. citrifolia модулира имунната стема чрез активиране на СВ2 рецептори и потискане на интерлевкин-4, както и увеличаване на производството на интерферон гама цитокини.

Дамнакантал от плодове на нони показа, че има ин витро антивирусна активност чрез инхибиране на един от имунодефицитните човешки вируси тип 1 (HIV-1) , чрез повлияване на спомагателните протеини в Hela клетки посредством неизвестен механизъм.

Експеримент с етанолов екстракт от M. citrifolia е показал силно изразени антихелминтни и противопаразитни ефекти при Ascardia galli.

Етанолов екстракт е докладвано да има анти-туберкулозна активност в култури на Mycobacterium tuberculosis с много висок процент на инхибиране, над 89%. Предполага се, че активността може да се дължи на съединение, което е смес от кетостероиди и епидиоксистерол.

Резултати от пилотно проучване показват увеличение на костната реконструкция, което вероятно се дължи на леко увеличение на средната стойност на остеокластите след двумесечен прием на екстракт от нони.

Melanogenesis-inhibitory saccharide fatty acid esters and other constituents of the fruits of Morinda citrifolia (Noni) Chem. Biodivers., 9 (6) (2012), pp. 1172–1187

Micronutrient and phytochemical screening of a commercial Morinda citrifolia juice and a popular blackcurrant fruit juice commonly used by Athletes in Nigeria World Rural Obser., 7 (1) (2015), pp. 40–48

Study of coating tablet extract noni fruit (Morinda citrifolia, L.) with maltodextrin as a subcoating material J. Med. Sci., 7 (5) (2007), pp. 762–768

Tumor cell-selective antiproliferative effect of the extract from Morinda citrifolia fruits

Phytother. Res., 20 (6) (2006), pp. 515–517 http://dx.doi.org/10.1002/ptr.1902

Antibacterial substances from flowering plants. 3. Antibacterial activity of dried Australian plants by rapid direct plate test. Aust. J. Exp. Biol., 34 (1) (1956), pp. 17–26

Production of biomass and useful compounds from adventitious roots of high-value added medicinal plants using bioreactor Biotechnol. Adv., 30 (6) (2012), pp. 1255–1267

Anthelmintic activity of aqueous and ethanolic extracts of Morinda citrifolia fruit on ascaridia galli Rev. Bras. Parasitol. Vet., 18 (4) (2009), pp. 32–36

Anticancer activity of Morinda citrifolia (Noni) fruit: a review Phytother. Res., 26 (10) (2012), pp. 1427–1440 http://dx.doi.org/10.1002/ptr.4595

The antibacterial properties of some plants found in Hawaii .Pac. Sci., 4 (3) (1950), pp. 167–183

The noni fruit (Morinda citrifolia L.): a review of agricultural research, nutritional and therapeutic properties J. Food Compos. Anal., 19 (6-7) (2006), pp. 645–654

Developpement de nouveaux aliments santé tropical: application a la noix du Bresil Bertholettia excels et au fruit de Cambodge Morinda citrifolia. Ph.D, l’Institut National Polytechnique de Lorraine (INPL).

Morinda citrifolia (noni) juice augments mammary gland differentiation and reduces mammary tumor growth in mice expressing the unactivated c-erbb2 transgene Evidence-Based Complement. Altern. Med., 2012 (2012), pp. 1–15 http://dx.doi.org/10.1155/2012/487423

Da Silva, Aline Marques, de Souza, Adriana Martins, de Paula Maciel, Fernanda, Diniz, Adriana Pádua, Zan4, Renato André, Ramos, Leandro José, Barbosa, Nathália Vieira, de Oliveira Meneguetti, Dionatas Ulises, 2012. Analysis physical-chemical, mutagenic and antimutagenic of Morinda citrifolia L. (rubiaceae: Rubioideae) noni, germinaded in the region of Brazilian West Amazon. Open Access Scientific Reports 1 (12), pp. 1–6, doi: http://dx.doi.org/10.4172/scientificreports.569.

Noni as an anxiolytic and sedative: a mechanism involving its gamma-aminobutyric acidergic effects. Phytomedicine, 14 (7–8) (2007), pp. 517–522

Lipoxygenase inhibitory constituents of the fruits of noni (Morinda citrifolia) collected in Tahiti. J. Nat. Prod., 70 (5) (2007), pp. 859–862 http://dx.doi.org/10.1021/np0605539

A quantitative comparison of phytochemical components in global noni fruits and their commercial products Food Chem., 122 (1) (2010), pp. 267–270

Morinda citrifolia L J. Herbs Spices Med. Plants, 1 (3) (1993), pp. 77–92

Characterization, anti-oxidative and anti-inflammatory effects of Costa Rican noni juice (Morinda citrifolia l.) J. Ethnopharmacol., 133 (1) (2011), pp. 108–115

Scientific opinion of the panel on dietetic products nutrition and allergies on a request from the European commission on the safety of ‘Morinda citrifolia (noni) fruit puree and concentrate’ as a novel food ingredient. The EFSA J. 998:1–16. doi: http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2009.998.

Hawaiian Noni (Morinda citrifolia): Prize Herb of Hawaii and the South Pacific Woodland Publishing, Utah (1998)

Effect of maltodextrins in the water-content–water activity–glass transition relationships of noni (Morinda citrifolia l.) pulp powder J. Food Eng., 103 (1) (2011), pp. 47–51

Volatile components of ripe fruits of Morinda citrifolia and their effects on Drosophila Phytochemistry, 41 (2) (1996), pp. 433–438 http://dx.doi.org/10.1016/0031-9422(95)00455-6

Morinda citrifolia (noni) as an anti-infammatory treatment in women with primary dysmenorrhoea: a randomised double-blind placebo-controlled trial treatment in women with primary dysmenorrhoea: a randomised double-blind placebo-controlled trial Obstet. Gynecol. Int., 2013 (2013), pp. 1–6

Antitumour potential of a polysaccharide-rich substance from the fruit juice of Morinda citrifolia (noni) on sarcoma 180 ascites tumour in mice Phytother. Res., 17 (10) (2003), pp. 1158–1164

Induction of mitochondrial-mediated apoptosis by Morinda citrifolia (noni) in human cervical cancer cells Asian Pac. J. Cancer Prev., 14 (1) (2013), pp. 237–242

Induction of normal phenotypes in ras-transformed cells by damnacanthal from Morinda citrifolia. Cancer Lett., 30 (73(2–3)) (1993), pp. 161–166

An immunomodulatory polysaccharide-rich substance from the fruit juice of Morinda citrifolia (noni) with antitumour activity Phytother. Res., 13 (5) (1999), pp. 380–387

Anti diabetic effect of fruit juice of Morinda citrifolia (Tahitian Noni Juice®) on experimentally induced diabetic rats Nigerian J. Health Biomed. Sci., 7 (2) (2008), pp. 34–37

Effect of maturity and harvest season on antioxidant activity, phenolic compounds and ascorbic acid of Morinda citrifolia L. (noni) grown in Mexico (with track change) Afr. J. Biotechnol., 12 (29) (2013), pp. 4630–4639 http://dx.doi.org/10.5897/AJB2013.12073

Anthraquinones in cell suspension cultures of Morinda citrifolia Phytochemistry, 20 (7) (1981), pp. 1693–1700 http://dx.doi.org/10.1016/S0031-9422(00)98557-1

Using quality of life measures in a Phase I clinical trial of noni in patients with advanced cancer to select a Phase II dose. J. Diet. Suppl., 6 (4) (2009), pp. 347– 359

Antibacterial, antifungal and tumor cell supression potential of Morinda citrifolia fruit extracts

Int. J. Integr. Biol., 3 (1) (2008), p. 44

Selectively inhibiting estrogen production and providing estrogenic effects in the human body. Google Patents.

Studies on physico-chemical properties of noni fruit (Morinda citrifolia) and preparation of noni beverages. Int. J. Food Sci. Nutr. Diet., 1 (102) (2012), pp. 3–8

Cell-based chemical genetic screen identifies damnacanthal as an inhibitor of HIV-1 Vpr induced cell death. Biochem. Biophys. Res. Commun., 348 (3) (2006), pp. 1101–1106

Chemical constituents of Morinda citrifolia fruits inhibit copper-induced low-density lipoprotein oxidation. J. Agric. Food Chem., 52 (19) (2004), pp. 5843–5848

New anthraquinone glycosides from the roots of Morinda citrifolia. Fitoterapia, 80 (3) (2009), pp. 196–199

Inhibitory effect of anthraquinones isolated from the Noni (Morinda citrifolia) root on animal A-, B- and Y-families of DNA polymerases and human cancer cell proliferation

Food Chem., 118 (3) (2010), pp. 725–730

Evaluation of larvicidal and pupicidal activity of Morinda citrifolia L. (Noni) (Family: Rubiaceae) against three mosquito vectors. Asian Pac. J. Trop. Dis., 2 (Suppl. 1) (2012), pp. S362–S369

Mosquitocidal properties of Morinda citrifolia l. (Noni) (family: Rubiaceae) leaf extract and Metarhizium anisopliae against malaria vector, Anopheles stephensi Liston. (Diptera: Culicidae)

Asian Pac. J. Trop. Dis., 4 (1) (2014), pp. S173–S180

Phytochemical constituents and activities of Morinda citrifolia L. In: Venketeshwer (Ed.), 2012, Phytochemicals – A Global Perspective of Their Role in Nutrition and Health. InTech.

Antioxidant activity and total phenolic content of an isolated Morinda citrifolia l. methanolic extract from poly-ethersulphone (pes) membrane separator J. King Saud University – Eng. Sci., 27 (1) (2015), pp. 63–67 http://dx.doi.org/10.1016/j.jksues.2013.01.002

Effects of Morinda citrifolia on quality of life and auditory function in postmenopausal women

J. Altern. Complement. Med., 10 (5) (2004), pp. 737–739

Nutritional and phenolic composition of Morinda citrifolia L. (Noni) fruit at different ripeness stages and seasonal patterns harvested in Nayarit, Mexico, Int. J. Nutr. Food Sci., 3 (5) (2014), pp. 421–429

Fermented Noni exudate (fNE): a mediator between immune system and anti-tumor activity

Oncol. Rep., 20 (6) (2008), pp. 1505–1509

Protection of apoptosis of osteoblast cultured in vitro by Morinda Root Polysaccharide

Zhongguo Gu Shang, 21 (1) (2008), pp. 39–41

Beneficial effects of noni (Morinda citrifolia L.) juice on livers of high-fat dietary hamsters

Food Chem., 140 (1–2) (2013), pp. 31–38

Two novel glycosides from the fruits of Morinda citrifolia (noni) inhibit AP-1 transactivation and cell transformation in the mouse epidermal JB6 cell line, Cancer Res., 61 (15) (2001), pp. 5749–5756

Analysis of the in vitro inhibition of mammary adenocarcinoma cell adhesion by sulphated polysaccharides, Anticancer Res., 20 (5A) (2000), pp. 3265–3271

Chemical components of the roots of noni (Morinda citrifolia) and their cytotoxic effects Fitoterapia, 82 (4) (2011), pp. 704–708

Morinda citrifolia linn; a medicinal plant with diverse phytochemicals and its medicinal relevance World J. Pharm. Res., 3 (1) (2013), pp. 215–232

Effects of Morinda citrifolia aqueous fruit extract and its biomarker scopoletin on reflux esophagitis and gastric ulcer in rats J. Ethnopharmacol., 134 (2) (2011), pp. 243–250

Studies on antidyslipidemic effects of Morinda citrifolia (Noni) fruit, leaves and root extracts

Lipid. Health Dis., 9 (88) (2010), pp. 1–6

Inhibitory effects of constituents of Morinda citrifolia seeds on elastase and tyrosinase

J. Nat. Med., 63 (3) (2009), pp. 267–273 http://dx.doi.org/10.1007/s11418-009-0328-6

Inhibitory effects of Morinda citrifolia extract and its constituents on melanogenesis in murine B16 melanoma cells Biol. Pharm. Bull., 35 (1) (2012), pp. 78–83

Effects of Morinda citrifolia extract and its constituents on blood fluidity J. Tradit. Med., 28 (2) (2011), pp. 47–54

Isolation and identification of antioxidative compound from fruit of Mengkudu (Morinda citrifolia L.) Int. J. Food Prop., 10 (2) (2007), pp. 363–373

The ocean-going noni, or Indian Mulberry (Morinda citrifolia, Rubiaceae) and some of its “colorful” relatives Econ. Bot., 46 (3) (1992), pp. 241–256

Evaluation of Morinda citrifolia as an endodontic irrigant J. Endod., 34 (1) (2008), pp. 66–70

A review of Malaysian medicinal plants with potential antidiabetic activity J. Pharm. Res., 4 (11) (2011), pp. 4217–4224

Morinda citrifolia fruit reduces stress-induced impairment of cognitive function accompanied by vasculature improvement in mice Physiol. Behav., 101 (2) (2010), pp. 211–217

Extraction and preliminary phytochemical screening of active compounds in Morinda citrifolia fruit Asian J. Pharm. Clin. Res., 5 (2) (2012), pp. 179–181

Nutraceutical properties of Thai “Yor”, Morinda citrifolia and “Noni” juice extract Songklanakarin J. Sci. Technol., 27 (2) (2005), pp. 579–586

Noni puree (Morinda citrifolia) mixed in beef patties enhanced color stability Meat Sci., 91 (2) (2012), pp. 131–136

Species profiles for Pacific island agroforestry Morinda citrifolia noni. In: Elevitch, Craig R. (Ed.).

Prevention of palmitic acid-induced lipotoxicity by Morinda citrifolia (noni) FASEB J., 22 (1_MeetingAbstracts) (2008), pp. 1062–1064

Regulation of glucose metabolism via hepatic forkhead transcription factor 1 (FoxO1) by Morinda citrifolia (Noni) in high-fat diet-induced obese mice Br. J. Nutr., 108 (2) (2012), pp. 218–228

Production of noni juice and powder in Samoa. In: Hawai‘i Noni Conference, University of Hawaii at Manoa, College of Tropical Agriculture and Human Resources.

Gastrokinetic activity of Morinda citrifolia aqueous fruit extract and its possible mechanism of action in human and rat models J. Ethnopharmacol., 142 (2) (2012), pp. 354–361

Damnacanthal, a noni component, exhibits antitumorigenic activity in human colorectal cancer cells J. Nutr. Biochem., 23 (8) (2012), pp. 915 - 923

Morinda citrifolia (Noni) in the Treatment of Psoriasis Open General Int. Med. J.,5 (2012), pp 1–2

Protective effect of fruits of Morinda citrifolia L. on scopolamine induced memory impairment in mice: a behavioral, biochemical and cerebral blood flow study J. Ethnopharmacol., 139 (1) (2012), pp. 34–41

Inhibitory effect of Morinda citrifolia L. on lipoprotein lipase activity J. Food Sci., 73 (8) (2008), pp. C595–C598 http://dx.doi.org/10.1111/j.1750-3841.2008.00929.x

The effects of Morinda citrifolia l. (noni) on the immune system: Its molecular mechanisms of action J. Ethnopharmacol., 115 (3) (2008), pp. 502–506 http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2007.10.023

Xanthine oxidase inhibiting effects of noni (Morinda citrifolia) fruit juice Phytother. Res., 23 (12) (2009), pp. 1790–1791 http://dx.doi.org/10.1002/ptr.2842

Wound healing effects of noni (Morinda citrifolia L.) leaves: a mechanism involving its PDGF/A2A receptor ligand binding and promotion of wound closure Phytother. Res., 24 (10) (2010), pp. 1437–1441 http://dx.doi.org/10.1002/ptr.3150

Noni-based nutritional supplementation and exercise interventions influence body composition N. Am. J. Med. Sci., 3 (12) (2011), pp. 552–556

Noni seed oil topical safety, efficacy, and potential mechanisms of action J. Cosmet., Dermatol. Sci. Appl., 2 (2) (2012), pp. 74–78

Antipsychotic-like activity of noni (Morinda citrifolia Linn.) in mice BMC Complement. Altern. Med., 12 (2012) 186

Review of the ethnobotany, chemistry, biological activity and safety of the botanical dietary supplement Morinda citrifolia (noni) J. Pharm. Pharmacol., 59 (12) (2007), pp. 1587–1609

Noni (Morinda citrifolia), abstract and key points. European Commission.

Morinda citrifolia (noni) fruit–phytochemistry, pharmacology, safety Planta Med., 73 (3) (2007), pp. 191–199 http://dx.doi.org/10.1055/s-2007-967115

Morinda citrifolia Linn. For prevention of postoperative nausea and vomiting J. Med. Assoc. Thai., 93 (Suppl. 7) (2010), pp. S204–S209

Preclinical evaluation of antidiabetic activity of noni fruit juice Int. J. Bioassays, 02 (02) (2013), pp. 475–482

Bio-extract concentrated of Thai “Yore” Morinda citrifolia effects in analgesic, acute toxicity and human peripheral blood mononuclear cells Thammasat Med. J., 11 (1) (2011), pp. 8–17

Application of chromatography and mass spectrometry to the characterization of cobalt, copper, manganese and molybdenum in Morinda citrifolia J. Chromatogr. A, 15 (1281) (2013), pp. 19–25

The effect of Morinda citrifolia juice as an endodontic irrigant on smear layer and microhardness of root canal dentin Oral Sci. Int., 10 (2) (2013), pp. 53–57

Phytochemicals and biological activities of roots of malaysian Morinda citrifolia (rubiaceae). Master, Faculty of Applied Sciences, Universiti Teknologi MARA.

Antitubercular constituents from the hexane fraction of Morinda citrifolia Linn. (Rubiaceae) Phytother. Res., 16 (7) (2002), pp. 683–685

Systematic review on anticancer potential and other health beneficial pharmacological activities of novel medicinal plant Morinda citrifolia (Noni) Int. J. Pharmacol., 9 (8) (2014), pp. 462–492

Chemical components in Noni fruits and leaves (Morinda citrifolia l.). In: Quality Management of Nutraceuticals, pp. 134–150. American Chemical Society.

Ashyuka: a hub of medicinal values Int. J. Biol. Pharm. Res., 4 (12) (2013), pp. 1043–1049

Anti-arthritic activity of Morinda citrifolia L. fruit juice in Complete Freund’s adjuvant induced arthritic rats J. Pharm. Res., 5 (2) (2012), pp. 1236–1239

Nutritional composition and identification of some of the bioactive components in Morinda citrifolia juice Int. J. Pharm. Pharm. Sci., 3 (1) (2011), pp. 58–59

Morinda citrifolia linn leaf extract possesses antioxidant activities and reduces nociceptive behavior and leukocyte migration. J. Med. Food 14 (10):1159–1166.

Hypoglycemic and hepatoprotective activity of fermented fruit juice of Morinda citrifolia (Noni) in diabetic rats Evidence-Based Complement. Altern. Med., 2011 (2011), pp. 1–5

Food sources of provitamin A and vitamin C in the American Pacific Trop. Sci., 41 (2001), pp. 199–202

Morinda citrifolia L. (Noni): a review of the scientific validation for its nutritional and therapeutic properties J. Diabet. Endocrinol., 3 (6) (2012), pp. 77–91

The Noni Phenomenon (second ed.)Direct Source Publishing, Utah (1999)

Multiple berry types prevent n-nitrosomethylbenzylamine-induced esophageal cancer in rats Pharm. Res., 27 (6) (2010), pp. 1138–1145 http://dx.doi.org/10.1007/s11095-010-0102-1

Selective cox-2 inhibition of Morinda citrifolia (Noni) in vitro. In: The Proceedings of the Eicosanoids and Other Bioactive Lipids in Cancer. Inflammation and Related Disease. The 7th Annual Conference, Loews Vanderbilt Plaza, Nashville, Tennessee, USA.

Chemical constituents of the fruits of Morinda citrifolia (Noni) and their antioxidant activity J. Nat. Prod., 68 (4) (2005), pp. 592–595

Biosynthesis, characterization and cytotoxic effect of plant mediated silver nanoparticles using Morinda citrifolia root extract Colloids Surf. B, 106 (1) (2013), pp. 74–78

The green synthesis of gold nanoparticles using an aqueous root extract of Morinda citrifolia L Spectrochim. Acta Part A Mol. Biomol. Spectrosc., 118 (24) (2014), pp. 11–16

Apoptosis-inducing effects of Morinda citrifolia L. and doxorubicin on the Ehrlich ascites tumor in Balb-c mice Cell Biochem. Funct., 27 (8) (2009), pp. 542–546

Flow injection spectrophotometry using natural reagent from Morinda citrifolia root for determination of aluminium in tea Food Chem., 132 (1) (2012), pp. 624–629

Concentration of noni juice by means of osmotic distillation J. Membr. Sci. (2009)

Novel trisaccharide fatty acid ester identified from the fruits of Morinda citrifolia (noni) J. Agric. Food Chem., 47 (12) (1999), pp. 4880–4882

Morinda citrifolia (Noni): a literature review and recent advances in Noni research Acta Pharmacol. Sin., 23 (12) (2002), pp. 1127–1141

Probiotic potential of noni juice fermented with lactic acid bacteria and bifidobacteria Int. J. Food Sci. Nutr., 60 (Suppl. 6) (2009), pp. 98–106

Morinda citrifolia (noni) reduces cancer risk in current smokers by decreasing aromatic DNA adducts Nutr. Cancer, 61 (5) (2009), pp. 634–639

Nutrient and phytochemical analyses of processed noni puree Food Res. Int., 44 (7) (2011), pp. 2295–2301

Antimicrobial activity of an iridoid rich extract from Morinda citrifolia fruit Curr. Res. J. Biol. Sci., 4 (1) (2012), pp. 52–54

Are immune responses pivotal to cancer patient’s long term survival? Two clinical case-study reports on the effects of Morinda citrifolia (noni) Hawaii Med. J., 63 (6) (2004), pp. 182–184

Free-radical-scavenging activity and total phenols of noni (Morinda citrifolia L.) juice and powder in processing and storage Food Chem., 102 (1) (2007), pp. 302–308

Chemical constituents from the seeds of Morinda citrifolia Chinese J. Nat. Med., 7 (2) (2009),

Analgesic and behavioural effects of Morinda citrifolia Planta Med., 56 (5) (1990), pp. 430–434

Anti-inflammatory constituents in noni (Morinda citrifolia) fruits, sweet orange (Citrus sinensis) peel, and biotransformation pathway of nobiletin. Rutgers University.

Two new saccharide fatty acid esters from the fruit of Morinda citrifolia L. and their ABTS radical scavenging activities Rec. Nat. Prod., 8 (1) (2014), pp. 25–31

Antioxidative activity of extracts from Mengkudu (Morinda citrifolia l.) root, fruit and leaf Food Chem., 78 (2) (2002), pp. 227–231

За връзка с нас

0879 550875